Praktijk voor Acupunctuur Swantje Tieken

Mag ik me voorstellen?

Swantje Tieken

Mijn naam is Swantje Tieken (1970) en ik werk in Carpe Diem als acupuncturist.

Ik ben arts en heb een aantal jaren geleden de boeiende wereld van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en de mogelijkheden van acupunctuur ontdekt.

Ik ben afgestudeerd aan de TCMA (Traditional Chinese Medicine Academie te Amsterdam). Hier ben ik opgeleid o.a.m. door Tileke Bos met wie ik nu samen werk in Carpe Diem.

Ik ben lid van de beroepsvereniging NVA (Nederlandse vereniging voor Acupunctuur) wat voor veel zorgverzekeraars een voorwaarde is om de behandeling te vergoeden.
Oorspronkelijk ben ik Duits en woon sinds 2005 in Nederland.

Ik werk nu uitsluitend als acupuncturist met mijn kennis uit de reguliere geneeskunde altijd op de achtergrond. Voor mij een fijne combinatie omdat ik vind dat deze twee geneeswijzen elkaar goed aanvullen.

De behandeling volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is gericht op de individuele mens met zijn klachten en niet alleen gericht op het behandelen van een ziektebeeld. Ook worden binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde het lichaam en de geest als één geheel gezien. Deze benadering maakt mijn blik als therapeut ruimer en door met acupunctuur te werken kan ik behandelen op alle facetten die een mens uitmaken.

Bereikbaarheid

Ik ben op maandag en vrijdag aanwezig in Carpe Diem.
Om een afspraak te maken of voor vragen kunt u mij bereiken via mijn e-mail-adres praktijk@tieken.org
of telefonisch onder nummer 06-41 58 37 07.

Wanneer acupunctuur?

Acupunctuur is bij zeer veel klachten inzetbaar. De WHO heeft een lijst van klachten samengesteld waarvoor acupunctuur erkend kan helpen. Denkt u hierbij aan klachten rond de menstruatie, slaapproblemen, hoofdpijn, buikpijn of pijn, gespannenheid of stijfheid ergens anders in uw lichaam, reumatische pijnen en acute blessures. Maar ook bij herstel na een operatie, begeleiding bij chronische ziektebeelden en kanker. Tevens bij mentale stoornissen, klachten aan ogen, oren, keel, luchtwegen maar ook huidklachten en allergieën.

De volledige lijst kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (www.acupunctuur.nl).
Misschien staat uw klacht er niet bij. Dat kan. Neemt u dan gerust contact met mij op. Ik geef u graag antwoord op uw vragen en leg uit wat acupunctuur voor uw klachten kan betekenen.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur is een belangrijk onderdeel van de eeuwenoude Traditionele Chinese Geneeskunde.
In de Chinese Geneeskunde wordt ervan uitgegaan dat lichamelijke of geestelijke klachten ontstaan door een verstoring in de energiehuishouding van de mens. Bij een behandeling met acupunctuur worden zeer dunne naalden aangebracht op speciale acupunctuur punten. Afhankelijk van hoe ik, op welke punten en in welke combinatie de acupunctuur naalden aanbreng kan ik de doorstroom van energie verbeteren, energieblokkades opheffen, de beschikbare hoeveelheid van de energie en zijn kwaliteit verbeteren waardoor de energiehuishouding weer in balans wordt gebracht.

Hoe ziet een behandeling eruit?

De TCG biedt de mogelijkheid om de behandeling op de persoon zelf en de klachten individueel aan te passen. Dit is belangrijk omdat geen twee mensen hetzelfde zijn en de energiehuishouding bij een ieder van ons anders is. Daarom neem ik tijdens het eerste consult uitgebreid de tijd voor een intakegesprek om uw klachten, maar ook u als persoon daaromheen, in kaart te brengen. Daarna vul ik deze informatie aan met het bekijken van uw tong en het voelen van uw pols. Vervolgens breng ik de acupunctuurnaalden aan op de voor uw klachten passende punten. Voor een eerste behandeling neem ik 60 à 90 minuten de tijd, voor een vervolg afspraak ongeveer 60 min.

Tarieven

Eerste consult: € 95,-
Vervolgconsult: € 75,-


De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden een behandeling met acupunctuur geheel of gedeeltelijk. U kunt dit navragen bij uw eigen ziektekostenverzekering.
U kunt contant betalen na de behandeling of het bedrag overmaken.

Als u een afspraak moet afzeggen verzoek ik u vriendelijk dit tijdig te doen. Zegt u de afspraak af 24 uur tevoren dan wordt de deze niet in rekening gebracht.

Wilt u meer weten over acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde?

Zie ook de site van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) www.acupunctuur.nl
en van de Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur www.npva.nl.